Calităţi curative ale borșului şi afecţiunile pentru care se recomandă

Pentru o cură de detoxifiere, se poate bea câte o cană de borş (250 ml) pe zi, timp de 10 zile. Acest tratament se poate repeta de două ori pe an, toamna şi primăvara. Sau se pot bea 1-2 pahare de trei ori pe zi, după mese timp de 1-3 luni, în special primăvara. Terapia se recomandă persoanelor cu diabet, artrită, gută şi cu probleme reumatice, hepatice şi renale.

Oboseala cronică. Se bea un sfert sau o jumătate de litru de borş dintr-o dată, pentru revigorarea rapidă a organismului şi a sistemului nervos.

Borşul scade tensiunea şi reduce colesterolul, previne tromboza şi infarctul şi, după ultimele cercetări, are rol anticancerigen. Este indicat în boli cardiace, în dischinezii biliare, în insomnie şi alte stări de agitaţie, în oboseală cronică şi epuizare după efort fizic sau intelectual. De asemenea, este indicat în enterocolite, litiază urinară şi diabet. Este de un real ajutor celor care vor să se lase de fumat sau de băut. În medicina tradiţională se foloseşte ca  adjuvant în tratarea cancerului de colon.

Împotriva bolilor respiratorii cronice (bronşită, astm, sinuzită) se recomandă 2 căni de borş, băute zilnic; ajută la vindecarea acestor boli şi, mai ales, preîntâmpină agravările şi recidivele. Se fac cure de câte trei săptămâni cu borş, care se bea de obicei cu un sfert de oră înainte de masă.

Are proprietăţi depurative, având un rol puternic în detoxifierea organismului, antiseptice, antihipertensive, antiplachetare (previne tromboza şi infarctul miocardic), anticolesterolemiante. Este un stimulent al sistemului endocrin şi al sistemului nervos.

Cura internă este recomandată în: boli cardiovasculare (hipertensiune arterială, cardiopatie ischemică, tromboză, varice, flebite, artrite), boli neuropsihice (depresii, nevroze, stres, astenii), litiaze urinare (oxalice şi fosfatice), tuberculoză, intoxicaţii cu alcool sau cu tutun.

Faima şi-a câştigat-o borşul prin aceea că are capacitatea, încă neexplicată de ştiinţă, de a trezi omul din beţie. O doza-şoc de 2 litri de borş, băută pe parcursul a 1-2 ore.

De aici şi vestita ciorbă de potroace, care se face la nunţile româneşti a 2-a zi după petrecerea cea mare.

 

 

Calmează durerile de ficat şi de bilă. Dacă ai probleme cu ficatul sau cu bila, bea pe stomacul gol, cu 15 minute înainte de masă, câte o cană cu borş.

Reglează nivelul  glicemiei. Nivelul crescut al glicemiei este „un fenomen”(cum îl numesc nutriţioniştii) care apare  frecvent la amatorii de dulciuri. Dacă eşti în această situaţie, ca să eviţi complicaţiile specifice diabetului, apelează la două remedii tradiţionale: borşul şi ceapa crudă. Bea câte o cană de borş înaintea meselor principale, iar ceapa o poţi adăuga în salata de crudităţi. Dacă ai probleme cu nivelul glicemiei, consumă cele două alimente la fiecare masă, timp de cel puţin 30 de zile.,

Atenţie! Borşul este contraindicat în ulcere gastro-duodenale, în gastrite şi dispepsii.